Scroll to top
DEEN
Newsletter

New construction of Warft Treuberg at Hallig Langeneß

Surrounded by, and at times even flooded by the sea, the halligen – small marsh islands without protective dykes – lie within a biosphere protected as a UNESCO World Heritage site in the North-Frisian Wadden Sea. Owing to their exposed situation in the Wadden Sea, the halligen and their inhabitants are particularly affected by rising sea levels and storm surges. The new development of Warft Treuberg is designed to cope with these special conditions. It fulfils several roles at the same time: it is a home and a protected fortress, a workplace and a place of relaxation. The development includes a general store supplying the daily needs of the halligen residents and holidaymakers, a health centre, permanent residences, and the two works units of the municipality and the coastal protection authority.

As an off-grid ensemble, Warft Treuberg sets new benchmarks for sustainability and energy efficiency. The components used are efficient, robust and reliable. Red-coloured photovoltaic and solar thermal panels are installed on the south-facing roofs and supply the off-grid buildings. Heat to the Warft is supplied by a large geothermal system. Wastewater is treated in a holistic way, thus conserving drinking water as a resource and, at the same time, using it to generate energy. The shape of the roofs is a contemporary interpretation of the traditional thatched roofs. Materials have been selected with a view to longevity and robustness. As a renewable raw material, timber is used for the substructure of the roof and facade. The external skin is finished with red clinker tiles.

 

 

Info:

New construction Warft Treuberg at Hallig Langeneß

Location:

Treuberg Warft Langeneß

Client:

Community Langeneß

 

 

Gross floor area:

2.990 m² residential GFA


Competition:

1st prize

Timeline:

Competition 2018

Awards:

THE PLAN Award 2019 - Honorable Mention - category "Public Spaces"

Team:

Rabe Landschaften

Info:

New construction Warft Treuberg at Hallig Langeneß

Location:

Treuberg Warft Langeneß

Client:

Community Langeneß

 

 

Gross floor area:

2.990 m² residential GFA


Competition:

1st prize

Timeline:

Competition 2018

Awards:

THE PLAN Award 2019 - Honorable Mention - category "Public Spaces"

Team:

Rabe Landschaften

Related Projects

Hamburg DE – 2017
Hamburg - Norderstedt DE – 2014