Scroll to top
DEEN
Newsletter

Ferdinandeum

Enabling students to live together and concentrate on learning is not an easy task in cities that are often noisy and hectic. An innovative approach to modern learning worlds was developed by blauraum Architekten for the expansion of the Ferdinandeum student residence in Würzburg. Inspired by the traditional structure of monasteries, its design features two buildings with a covered walkway and courtyards, providing space for exchange as well as quiet retreats.

The draft provides for two U-shaped structures which fit into the existing environment and ensure adequate exposure to light for the existing building. The façade design and the internal structure of the buildings are based on a clear, largely uniform grid. An important design element is the covered walkway, which connects the new buildings and frames two planned herb and vegetable gardens. This creates an open and at the same time protected communicative space. The four- to five-storey buildings offer around 110 living spaces and have generously sized, floor-to-ceiling windows that provide plenty of light inside. In addition to these individual living units - the "Dormitory" - the common areas "Chapter House" and "Refectory" offer plenty of space for a common life.

Info:

Student residence with 110 domiciles

Location:

Würzburg

Client:

Studentenburse Würzburg e.V.

Gross floor area:

5,000 m² all
110 domiciles

Timeline:

Competition 2018

Team:

Adler & Olesch Landschaftsarchitekten GmbH

Info:

Student residence with 110 domiciles

Location:

Würzburg

Client:

Studentenburse Würzburg e.V.

Gross floor area:

5,000 m² all
110 domiciles

Timeline:

Competition 2018

Team:

Adler & Olesch Landschaftsarchitekten GmbH

Related Projects

Lübeck – 2019
Würzburg DE – 2018
Hamburg - Bergedorf DE – 2015